WYCIECZKA-SZKLARSKA PORĘBA  13.05-15.05.2016r

• IMG_20160514_110744
  • IMG_20160513_131820

18 gru WYCIECZKA-SZKLARSKA PORĘBA  13.05-15.05.2016r

Na świecie i w europie z pewnością nie brakuje pięknych miejsc , ale członkowie naszego związku W-590 wraz z rodzinami zdecydowanie bardziej wrażliwi są na piękne i urokliwe miejsca w naszym kraju  i dlatego korzystając z pięknej pogody w dniach od 13 do 15 maja wyjechali na wycieczkę do Szklarskiej Poręby i okolic.

W pierwszym dniu zwiedziliśmy w miejscowości Kowary kopalnie „Liczyrzepa”w której w przeszłości wydobywane były miedzy innymi rudy żelaza i uranu. Wykorzystując bliskość z granicą Czech, postanowiliśmy dosłownie „dotknąć”zeskoku na słynnej mamuciej skoczni narciarskiej w Harrachovie, gdzie swoje dalekie loty oddawał Adam Małysz.

Dzień drugi to wspinaczka na górę Chojnik i zwiedzanie ruin zamku Chojnik.

Po smacznym tradycyjnym polskim obiedzie odbyliśmy  spacer po Szklarskiej Porębie, a wieczorem wspólne grillowanie pod górą Szrenica do późnych godzin.

W niedzielę w drodze powrotnej zwiedzieliśmy i zobaczyliśmy przebieg technologiczny wyrobów ze szkła kryształowego w Hucie „Julia”.

Karpacz przywitał nas bardzo słonecznie i po obiadku , wesoły i rozśpiewany autobus wrócił do Gliwic przekonany

o tym, że POLSKA TO PIĘKNY KRAJ NAD WISŁĄ!!!!!!!!